Wraz z Darią Sanetra, autorką kulinarnego bloga www.bezgrzesznarozpusta.pl, zapraszam Was do poznania niesamowicie zdrowych, a przy tym bardzo zmysłowych potraw, w sam raz na walentynkową kolację dla zakochanych.
Bezgrzesznie Rozpustna Walentynkowa Uczta Wegetariana
Bezgrzesznie rozpustna walentynkowa uczta. Przez żołądek do serca. Mogę tez powiedzieć, że i od serca. Bo jak lepiej można zatroszczyć się od swoja drugą połówkę. Dzisiejsza moja propozycja to kolacja dla dwojga. Wyrafinowana, obłędnie pyszna i zupełnie inna. Zdrowe, wyszukane składniki umiejętnie skomponowane w niesamowicie smaczne odżywcze i pełne dobroci dania. Lubisz zaskakiwać? Ba, kto nie lubi. Tu sukces gwarantowany. Zapraszam na obłędnie pyszną przystawkę, wyrafinowane danie główne i obłędny bezgrzesznie rozpustny deser. Będzie prosto, szybko i pysznie. Magia smaku, magia klimatu. Szczególny czas, moment w którym warto po prostu być i docenić obecność tej szczególnej nam osoby.
Przystawka
Batatowe love czyli bezgrzesznie rozpustne frytki w świeżo robionej bazyliowej oliwie serwowane z karmelowym burakowym pure
Bataty
PRZEPIS
- czas: 20 minut
- trudność: łatwe
- dieta: bez glutenu/mąki, cukru, mięsa, orzechów, drożdży
SKŁADNIKI
- 4 bataty
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- kiść świeżej bazylii
- sól
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta kurkumy
PRZYGOTOWANIE
- Bataty obieram i kroję na frytki. Staram się aby były w podobnym rozmiarze. Obtaczam w łyżce oliwy, pieprzu cayenne, i kurkumie
- Rozgrzewam piekarnik do 190°C
- Szykuję blaszkę, wykładam na nią bataty i wkładam do piekarnika. Piekę przez 20 minut. Po 10 minutach przewracam
- Szykuję oliwę z oliwek, przelewam do małej miseczki. Drobno siekam świeżą bazylię i dodaję do oliwy
- Gotowe bataty przekładam na talerz, solę i polewam przygotowaną bazyliową oliwą.
Burakowe pure
PRZEPIS
- trudność: łatwe
- czas pieczenia: godzina czas przygotowania: 10 minut
- dieta: bez glutenu
SKŁADNIKI
- 5 średnich buraków
- 1 ząbek czosnku obranego ze skórki
- 2 daktyle medjool – wydrylowane
- 1/2 dużego kubeczka niesłodzonego jogurtu sojowego (lub innego wedle gustu)
- 1 mała czerwona papryczka chili – bez ziarenek
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (szukaj firmy Borges ma delikatny orzechowy smak)
- 1/2 łyżeczki soli
Do dekoracji
- szczypior
- 10 orzechów włoskich lub pekanów podpieczonych na suchej patelni i pokruszonych
- 2 suszone figi pokrojonej w drobne paseczki
- jogurt grecki lub sojowy mozna lub tez dodac ser kozi
PRZYGOTOWANIE
- Rozgrzewam piekarnik do 190ºC
- Myję buraki, przekładam na blaszkę, następnie do piekarnika i piekę około godziny, aż do momentu kiedy będą miękkie. Gotowość/miękkość samego centrum buraka sprawdzam widelcem
- Gotowe buraki pozostawiam aby przestygły, następnie obieram ze skórki
- Obrane buraki przekładam do blendera wraz z pozostałymi składnikami. Blenduję do momentu uzyskania gładkiego pure
- Gotowe pure przekładam do salaterki i zdobię pokrojonym szczypiorkiem, orzechami, figami oraz wybranym serem lub jogurtem
Danie główne
„Bezgrzeszna i Zaskakująca Komosowa Pizza Wegetariana” bez mąki/glutenu i drożdży
PRZEPIS
- czas: 40 minut
- trudność: łatwe
- dieta: bez mąki/glutenu, drożdzy, cukru, nabiału
SKŁADNIKI
spód
- 1 szklanka komosy ryżowej namoczona uprzednio na 8 godzin
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżka estragonu i oregano
- 1/2 łyżeczki soli
farsz
- młode listki szpinaku
- 2 małe czerwone cebule
- 10 koktajlowych pomidorków
- 1 mała żółta papryczka
- rukola
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- oliwa z oliwek extra virgin
- ser tu wedle gustu
PRZYGOTOWANIE
- Namoczoną uprzednio komosę odcedzam. Następnie blenduję wraz z pozostałymi składnikami „na spód” do momentu, aż uzyskam gładziutką masę
- Rozgrzewam piekarnik do 180°C
- Szykuję dużą tortownicę bądź blaszkę, smaruję oliwą. Przygotowaną masę z komosy równomiernie rozkładam na blaszce. Można zrobić albo kształt tradycyjnej pizzy, lub kształt serca. Wkładam do piekarnika i piekę przez około 20 minut, aż się delikatnie zarumieni
- W czasie, gdy spód się piecze szykuję warzywka. Pocę szpinak na rozgrzanej patelni z kroplą oleju.
- Jak spód sie upiecze, smaruję koncentratem i układam na nim warzywka wraz z przygotowanym szpinakiem. Zapiekam przez kolejne 10 minut, aż warzywka się podpieką. Na koniec posypuję serem
- Serwuję z rukolą, oliwą z oliwek i idealnie dojrzałym awokado
Do kolacji serwuję świeży sok jabłkowy z imbirem i cejlońskim cynamonem
Deser
„Najpyszniejsze i najzdrowsze serce pod słońcem” bez cukru, glutenu i drożdży
PRZEPIS
- czas: 60 minut
- trudność: średnie
- dieta: bez glutenu/mąki, cukru, mięsa, orzechów, drożdży
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 160 g mąki żytniej (orkiszowej lub dla bezglutenowców bezglutenowej)
- 2 łyżki zmielonych ziaren siemienia lnianego i ziaren chia
- 8 łyżek wody
- 1/3 naturalnego miodu/ksylitolu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 starte jabłko
- 3 starte marchewki
- starta skórka z 1 cytryny
- 10 daktyli
- 3/4 szklanki orzechów włoskich lub (pekanów lub Twoich ulubionych)
- 1 laska wanili (można użyć olejku do ciast ostatecznie)
- 1 i 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka mleka roślinnego (dodałam kokosowe)
Krem
- 1 puszka mleka kokosowego (a dokładnie gęsta śmietanka z puszki)
- 4 daktyle bez pestek
- 1 łyżka zmielonego cukru brzozowego (opcjonalnie)
- ziarna z 1 granatu
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
- Rozgrzewam piekarnik do 190°C. Szykuję miskę. Odmierzam mąkę orkiszową, sodę następnie mieszam wszystko razem i odstawiamy na bok
- Mielę siemię lniane oraz ziarenka chia i zalewam 8 łyżkami wody – odstawiam na bok i czekam, aż zgęstnieje
- Teraz szykuję blender i blenduję marchewkę, jabłko, daktyle, syrop klonowy, aż do powstania drobno zmielonej masy. Następnie dodaję wanilię, startą skórkę z cytryny, roztopiony olej kokosowy (topię w szklance nad garnkiem z gorącą wodą), zmielone i zmoczone ziarna chia i siemie lniane. Oraz przygotowaną wcześniej mączną miksturę i znów blenduję, aż składniki się pięknie zmieszają.
- Finalnie dolewam 3/4 szklanki mleka i blenduję przez kilka dodatkowych sekund
- Szykuję tortownicę w kształcie serca. Smaruję olejem. Przekładam masę. Piekę przez około 40 minut. Następnie piekarnik wyłączam i pozostawiam ciasto do całkowitego wystygnięcia.
Krem
- Robię z pozostawionej śmietany kokosowej, daktyli i cukru brzozowego – po prostu wszystko razem blenduję przez kilka sekund
- Ostygnięte ciacho stroję przygotowanym kremem i egzotycznym owocem. U mnie zagościł granat aczkolwiek jakikolwiek egzotyczny owoc się nada – mango, melon, arbuz
Zatem oto moja propozycja na bezgrzesznie rozpustną walentynkową ucztę. Życzę totalnie bezgrzesznie rozpustnego smacznego! Oraz rozkosznie i grzesznie rozpustnego czego innego!
“Dziel się dobrocią i udostępnij, co dobrego dajemy do nas samych wraca”
Daria Sanetra
www.bezgrzesznarozpusta.pl
A ja tylko dodam krótki poradnik o tym, jak w prosty sposób przygotować walentynkową ozdobę na stół – świece z serduszkami. Szybko, efektownie i bez preparatów..
Potrzebne materiały
Etapy pracy:
1. Przygotowanie serduszek
Wycinam interesujące mnie wzrory serwetkowe zachowując mały margines. Następnie, oddzielam zabarwioną warstwę serwetki od dwóch pozostałych. Wilgotnym pędzelkiem obrysowuję kształt i odrywam zbędną część serwetki (dzięki temu, wzór lepiej wtopi się w tło).
2. Układanie wzoru
Serwetkowe wzory układam na świeczce według fantazji i gustu. Na poszczególne elementy nanoszę kropelkę wody, aby się nie przesuwały.
3. Podgrzewanie
Na świeczkę z sercami nakładam kawałek papieru do pieczenia. Dobrze jest, gdy papier ma długość nieco większą, niż obwód świeczki – dzięki temu można wygodnie chwycić przedmiot. Podgrzewam świeczkę suszarką do włosów do momentu, gdy kolor wzoru stanie się bardziej wyraźny (wosk zacznie się nadtapiać i pokryje serwetkę). Jednak nagrzewanie nie może trwać dłużej, niż 50 sekund. Po tym czasie należy zrobić przerwę, aż świeczka nieco ‘ochłonie’ i ewentualnie powtórzyć podgrzewanie.
…i gotowe!
I jak Ci się podobają nasze walentynkowe propozycje? Mam nadzieję, że natchnęłyśmy Cię do przygotowania romantycznego wieczoru dla Twojej Drugiej Połówki.
Weronika Barnat
Absolutnie cudowne! Mimo, że mojego Małża nie zadowoliłaby wersja wege, to ja z chęcią zjadłabym wszystko! Wspaniałe pomysły i świetny ten gościnny post!
Aż mi ślinka cieknie na te wszystkie smakowitości 🙂
Świetne pomysły a przepisy brzmią bardzo smakowicie więc na pewno je przetestuje 🙂
Potrawy wyglądają niezmiernie apetycznie i są fajną propozycją nawet dla nie-wegetarian
Pizza jest kosmiczna! Na pewno ją zrobimy, dzięki za super przepis!