Walentynkowa uczta dla dwojga – post gościnny

Walentynkowa uczta dla dwojga – post gościnny

Wraz z Darią Sanetra, autorką kulinarnego bloga www.bezgrzesznarozpusta.pl,  zapraszam Was do poznania niesamowicie zdrowych, a przy tym bardzo zmysłowych potraw, w sam raz na walentynkową kolację dla zakochanych.

 

Bezgrzesznie Rozpustna Walentynkowa Uczta Wegetariana

Bezgrzesznie rozpustna walentynkowa uczta. Przez żołądek do serca. Mogę tez powiedzieć, że i od serca. Bo jak lepiej można zatroszczyć się od swoja drugą połówkę. Dzisiejsza moja propozycja to kolacja dla dwojga. Wyrafinowana, obłędnie pyszna i zupełnie inna. Zdrowe, wyszukane składniki umiejętnie skomponowane w niesamowicie smaczne odżywcze i pełne dobroci dania. Lubisz zaskakiwać? Ba, kto nie lubi. Tu sukces gwarantowany. Zapraszam na obłędnie pyszną przystawkę, wyrafinowane danie główne i obłędny bezgrzesznie rozpustny deser. Będzie prosto, szybko i pysznie. Magia smaku, magia klimatu. Szczególny czas, moment w którym warto po prostu być i docenić obecność tej szczególnej nam osoby.

Przystawka

Batatowe love czyli bezgrzesznie rozpustne frytki w świeżo robionej bazyliowej oliwie serwowane z karmelowym burakowym pure

Bataty

PRZEPIS

  • czas: 20 minut
  • trudność: łatwe
  • dieta: bez glutenu/mąki, cukru, mięsa, orzechów, drożdży

 

SKŁADNIKI

  • 4 bataty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • kiść świeżej bazylii
  • sól
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta kurkumy

PRZYGOTOWANIE 

  1. Bataty obieram i kroję na frytki. Staram się aby były w podobnym rozmiarze. Obtaczam w łyżce oliwy, pieprzu cayenne, i kurkumie
  2. Rozgrzewam piekarnik do 190°C
  3. Szykuję blaszkę, wykładam na nią bataty i wkładam do piekarnika. Piekę przez 20 minut. Po 10 minutach przewracam
  4. Szykuję oliwę z oliwek, przelewam do małej miseczki. Drobno siekam świeżą bazylię i dodaję do oliwy
  5. Gotowe bataty przekładam na talerz, solę i polewam przygotowaną bazyliową oliwą.

                                                  

Burakowe pure

 PRZEPIS

  • trudność: łatwe
  • czas pieczenia: godzina czas przygotowania: 10 minut
  • dieta: bez glutenu

SKŁADNIKI

  • 5 średnich buraków
  • 1 ząbek czosnku obranego ze skórki
  • 2 daktyle medjool –  wydrylowane
  • 1/2 dużego kubeczka niesłodzonego jogurtu sojowego (lub innego wedle gustu)
  • 1 mała czerwona papryczka chili – bez ziarenek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (szukaj firmy Borges ma delikatny orzechowy smak)
  • 1/2 łyżeczki soli

Do dekoracji

  • szczypior
  • 10 orzechów włoskich lub pekanów podpieczonych na suchej patelni i pokruszonych
  • 2 suszone figi pokrojonej w drobne paseczki
  • jogurt grecki lub sojowy mozna lub tez dodac ser kozi

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzewam piekarnik do 190ºC
  2. Myję buraki, przekładam na blaszkę, następnie do piekarnika i piekę około godziny, aż do momentu kiedy będą miękkie. Gotowość/miękkość samego centrum buraka sprawdzam widelcem
  3. Gotowe buraki pozostawiam aby przestygły, następnie obieram ze skórki
  4. Obrane buraki przekładam do blendera wraz z pozostałymi składnikami. Blenduję do momentu uzyskania gładkiego pure
  5. Gotowe pure przekładam do salaterki i zdobię pokrojonym szczypiorkiem, orzechami, figami oraz wybranym serem lub jogurtem

 

Danie główne

„Bezgrzeszna i Zaskakująca Komosowa Pizza Wegetariana” bez mąki/glutenu i drożdży

 

PRZEPIS

  • czas: 40 minut
  • trudność: łatwe
  • dieta: bez mąki/glutenu, drożdzy, cukru, nabiału

 

SKŁADNIKI

spód

  • 1 szklanka komosy ryżowej namoczona uprzednio na 8 godzin
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka estragonu i oregano
  • 1/2 łyżeczki soli

farsz

  • młode listki szpinaku
  • 2 małe czerwone cebule
  • 10 koktajlowych pomidorków
  • 1 mała żółta papryczka
  • rukola
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • ser tu wedle gustu

PRZYGOTOWANIE

  1. Namoczoną uprzednio komosę odcedzam. Następnie blenduję wraz z pozostałymi składnikami „na spód” do momentu, aż uzyskam gładziutką masę
  2. Rozgrzewam piekarnik do 180°C
  3. Szykuję dużą tortownicę bądź blaszkę, smaruję oliwą. Przygotowaną masę z komosy równomiernie rozkładam na blaszce. Można zrobić albo kształt tradycyjnej pizzy, lub kształt serca. Wkładam do piekarnika i piekę przez około 20 minut, aż się delikatnie zarumieni
  4. W czasie, gdy spód się piecze szykuję warzywka. Pocę szpinak na rozgrzanej patelni z kroplą oleju.
  5. Jak spód sie upiecze, smaruję koncentratem i układam na nim warzywka wraz z przygotowanym szpinakiem. Zapiekam przez kolejne 10 minut, aż warzywka się podpieką. Na koniec posypuję serem
  6. Serwuję z rukolą, oliwą z oliwek i idealnie dojrzałym awokado

Do kolacji serwuję świeży sok jabłkowy z imbirem i cejlońskim cynamonem

 

Deser

„Najpyszniejsze i najzdrowsze serce pod słońcem” bez cukru, glutenu i drożdży

PRZEPIS

  • czas: 60 minut
  • trudność: średnie
  • dieta: bez glutenu/mąki, cukru, mięsa, orzechów, drożdży

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 160 g mąki żytniej (orkiszowej lub dla bezglutenowców bezglutenowej)
  • 2 łyżki zmielonych ziaren siemienia lnianego i ziaren chia
  • 8 łyżek wody
  • 1/3 naturalnego miodu/ksylitolu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 starte jabłko
  • 3 starte marchewki
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 10 daktyli
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich lub (pekanów lub Twoich ulubionych)
  • 1 laska wanili (można użyć olejku do ciast ostatecznie)
  • 1 i 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka roślinnego (dodałam kokosowe)

Krem

  • 1 puszka mleka kokosowego (a dokładnie gęsta śmietanka z puszki)
  • 4 daktyle bez pestek
  • 1 łyżka zmielonego cukru brzozowego (opcjonalnie)
  • ziarna z 1 granatu

PRZYGOTOWANIE

Ciasto

  1. Rozgrzewam piekarnik do 190°C. Szykuję miskę. Odmierzam mąkę orkiszową, sodę następnie mieszam wszystko razem i odstawiamy na bok
  2. Mielę siemię lniane oraz ziarenka chia i zalewam 8 łyżkami wody – odstawiam na bok i czekam, aż zgęstnieje
  3. Teraz szykuję blender i blenduję marchewkę, jabłko, daktyle, syrop klonowy, aż do powstania drobno zmielonej masy. Następnie dodaję wanilię, startą skórkę z cytryny, roztopiony olej kokosowy (topię w szklance nad garnkiem z gorącą wodą), zmielone i zmoczone ziarna chia i siemie lniane. Oraz przygotowaną wcześniej mączną miksturę i znów blenduję, aż składniki się pięknie zmieszają.
  4. Finalnie dolewam 3/4 szklanki mleka i blenduję przez kilka dodatkowych sekund
  5. Szykuję tortownicę w kształcie serca. Smaruję olejem. Przekładam masę. Piekę przez około 40 minut. Następnie piekarnik wyłączam i pozostawiam ciasto do całkowitego wystygnięcia.

Krem

  1. Robię z pozostawionej śmietany kokosowej, daktyli i cukru brzozowego – po prostu wszystko razem blenduję przez kilka sekund
  2. Ostygnięte ciacho stroję przygotowanym kremem i egzotycznym owocem. U mnie zagościł granat aczkolwiek jakikolwiek egzotyczny owoc się nada –  mango, melon, arbuz

Zatem oto moja propozycja na bezgrzesznie rozpustną walentynkową ucztę. Życzę totalnie bezgrzesznie rozpustnego smacznego! Oraz rozkosznie i grzesznie rozpustnego czego innego!

“Dziel się dobrocią i udostępnij, co dobrego dajemy do nas samych wraca”

Daria Sanetra
www.bezgrzesznarozpusta.pl

 12644727_1254981691183598_7237397689015415305_n

 

A ja tylko dodam krótki poradnik o tym, jak w prosty sposób przygotować walentynkową ozdobę na stół – świece z serduszkami. Szybko, efektownie i bez preparatów..

 

Potrzebne materiały

  • Biała lub kremowa świeca
  • Serwetka w serca na jasnym tle
  • Papier do pieczenia
  • Suszarka do włosów
  • Nożyczki
  • Woda i pędzelek

 potrzebne materiały

Etapy pracy:
1.
Przygotowanie serduszek

Wycinam interesujące mnie wzrory serwetkowe zachowując mały margines. Następnie, oddzielam zabarwioną warstwę serwetki od dwóch pozostałych. Wilgotnym pędzelkiem obrysowuję kształt i odrywam zbędną część serwetki (dzięki temu, wzór lepiej wtopi się w tło).

2. Układanie wzoru

Serwetkowe wzory układam na świeczce według fantazji i gustu. Na poszczególne elementy nanoszę kropelkę wody, aby się nie przesuwały.

3. Podgrzewanie

Na świeczkę z sercami nakładam kawałek papieru do pieczenia. Dobrze jest, gdy papier ma długość nieco większą, niż obwód świeczki – dzięki temu  można wygodnie chwycić przedmiot. Podgrzewam świeczkę suszarką do włosów do momentu, gdy kolor wzoru stanie się bardziej wyraźny (wosk zacznie się nadtapiać i pokryje serwetkę). Jednak nagrzewanie nie może trwać dłużej, niż 50 sekund. Po tym czasie należy zrobić przerwę, aż świeczka nieco ‘ochłonie’ i ewentualnie powtórzyć podgrzewanie.

…i gotowe!

Walentynkowe świeczki

I jak Ci się podobają nasze walentynkowe propozycje? Mam nadzieję, że natchnęłyśmy Cię do przygotowania romantycznego wieczoru dla Twojej Drugiej Połówki.

Weronika Barnat           

 p2

5 komentarzy

  1. Absolutnie cudowne! Mimo, że mojego Małża nie zadowoliłaby wersja wege, to ja z chęcią zjadłabym wszystko! Wspaniałe pomysły i świetny ten gościnny post!

  2. Aż mi ślinka cieknie na te wszystkie smakowitości 🙂

  3. Świetne pomysły a przepisy brzmią bardzo smakowicie więc na pewno je przetestuje 🙂

  4. Potrawy wyglądają niezmiernie apetycznie i są fajną propozycją nawet dla nie-wegetarian

  5. Pizza jest kosmiczna! Na pewno ją zrobimy, dzięki za super przepis!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*